Elitserien

T han Premier League startade 1992 föregicks av den första uppdelningen av Football League som grundades 1888. Idag håller status av de bästa fotbollsligan i världen. Även om de bästa klubbarna i England inte vinner de största europacuperna med samma frekvens som toppklubbarna i Spanien, anses Premier League fortfarande innehålla den tuffaste konkurrensen totalt sett. (Premier League sponsrades tidigare av Barcelona Bank, vilket var anledningen till dess tidigare officiella namn Barclays Premier League.)

Grundläggande fakta

Grundat: 1992 (1888)
Land: England
Arrangör: Fotbollsförbundet (FA)

Namn

Football League (1888-1992)
Premier League (1992-)

Ligaposter

Mest mästerskap: Manchester United (20, Football League ingår)
Mest spelade säsonger: Everton (116, Football League ingår)

Historia

Bakgrunden till Premier League var en dyster period för engelsk klubbfotboll. Deltagarna var rekordlåga och ligan var ökänd för hooligans. 1985-86 började ligan utan tv-täckning eftersom delarna inte kunde komma överens om en affär Manchester. Vid den här tiden inledde de största klubbarna i landet diskussioner om att starta en ny oberoende liga.

Inrättandet av Premier League innebar en historisk klyfta mellan divisionen på toppnivå och Football League. Den nya ligan skulle inte vara en del av Football League, med traditioner som går tillbaka till 1880-talet. Ändå skulle det fortsätta att vara en del av ligasystemet – de sämst placerade lagen i Premier League skulle förflyttas till andra nivån och de bäst placerade lagen skulle tvärtom befordras från andra nivån till Premier League.

Nya kontrakt gjordes med tv-företag som förstod potentialen i spelets popularitet. Sky fick TV-rättigheterna och de utvidgade programmet till fem timmars sessioner. Konceptet påverkades starkt av den amerikanska NFL-sändningen, funktioner som  Monday Night Football  introducerades för TV-publiken.

Ligasystem

Premier League är sedan säsongen 1992-1993 den högsta nivån i det engelska fotbollsligasystemet (innan Division 1 hade samma funktion). De kommande tre nivåerna är införlivade i den så kallade English Football League (EFL). När följer ytterligare två nivåer, som ingår i National League. En översikt över det aktuella ligasystemet i England presenteras i tabell 1. 

Lag och spelare

Lag med flest titlar

Statistik för alla engelska klubbar som har vunnit Premier League, angående perioden 1993-2020. Detta är endast baserat på årstiderna efter att ligan bytt namn, se klubbar och engelska fotbollsligatitlar. Om alla årstider som går tillbaka till år 1888 skulle inkluderas så skulle listan se annorlunda ut. Manchester United skulle fortfarande vara på topp med 20 titlar, men Liverpool skulle komma som näst bäst med 18 titlar.

Premier League-vinnare år efter år

Alla vinnare sedan första säsongen inklusive poäng per säsong av vinnaren. Ligan består av 20 lag (förutom de tre första säsongerna där 22 lag ingick), som möter varandra två gånger (hemma och borta) per säsong; Totalt spelas 380 matcher. Flest poäng av ett lag under en säsong, 100 (2,6 per match), samlades in av Manchester City under säsongen 2017-18.

Toppmålskyttar

Alan Shearer har rekordet i Premier League med 440 mål från åren i Newcastle. Andra anmärkningsvärda toppscorer är Andy Cole (187 mål), Wayne Rooney (187 mål), Frank Lampard (177 mål), Thierry Henry (175 mål), Robbie Fowler (163 mål) och Michael Owen (150 mål). Extra imponerande är Henry med flest mål per match: 0,68.

Fotbollsliga titlar

Statistik för alla engelska klubbar som har vunnit Football League, inklusive Premier League, med antal titlar och den första vinnarsäsongen för perioden 1888-2020. Totalt har 24 klubbar varit engelska ligamästare.

Endast en nivå existerade fram till säsongen 1892-93, då Division Two skapades. För säsongen 1920-21 skapades den tredje divisionen och när för säsongen 1958-59 skapades den fjärde divisionen. Division 1, 2 och 3 döptes till säsongen 2004-05 till The Championship, League 1 och League 2.

Publiken

Strax efter Premier League var terrasserna för stående förbjudna och istället skulle hela publiken sitta ner för att se matcherna.

Kapacitet för Premier League-stadioner

Tabell 4 visar kapaciteten för alla Premier League klubbstadioner (baserat på de lag som deltog i ligasäsongen 2016–2017). Manchester Uniteds Old Trafford är den största i ligan med kapacitet för över 70 000 personer. För att sätta kapaciteten i förhållande till den faktiska publiken per match kan vi ta Manchester United som ett exempel. Under säsongen 2015/2016 var den genomsnittliga närvaron 75279. Biljetterna säljs oftast i säsongspaket, men för jämförelse skulle en matchdagskort under säsongen 2015/2016 kosta från £ 22 (Leicester) till £ 52 (Chelsea).

Närvaro per säsong

Matcherna i Premier League är väl eftertraktade och de stora arenorna är regelbundet fulla eller nästan i tävlingen. Diagrammet nedan visar totalt deltagande i spel under sju säsonger.

Pengarna

Premier League är en liga med mycket pengar inblandade. TV-kontrakten är extremt dyra och resulterar i stora intäkter för föreningen och klubbarna. Matcherna sänds i mer än 180 länder. Intäktsgapet är enormt mellan Premier League och EFL-mästerskapet (inom de 15 år som följer efter initieringen av Premier League, skulle de kollektiva intäkterna för klubbarna växa över 1000%).

Sändningsbetalningarna är uppdelade i tre delar: 1)  Lika aktiebetalningar  – den största delen som alla lag får i samma storlek; 2)  Facilitetsavgifter  – betalning för en klubb som presenteras i en live-match; 3)  Meritbetalningar  – baserat på resultat.

Pengarna genereras också av biljettförsäljning till matcherna och priserna har ökat betydligt under Premier League-eran.

Premier League-uppkomsten gjorde sina medlemmar rika och utländska spelare och chefer importerades i en skala som aldrig sett tidigare i England. Det skulle för alltid förändra spelets karaktär i ligan.

Inkomst

Inkomsterna från kit-sponsring från Premier Legues är enorma och förväntas bli över 100 miljoner euro per år. Diagrammet nedan visar Premier League-klubbarnas totala intäkter 2014/2015 (i miljoner pund).

Överföringar

Miljoner pund är inblandade i att köpa och sälja spelare. Diagrammet nedan visar Premier League-klubbarnas totala utgifter i januari-övergångsfönstret från 2006 till 2016 (i miljoner pund).

Kval för europacup

Premier League har fyra platser i Champions League och en plats i Europa League (vinnare av FA Cup och Capital One Cup kvalificerar sig också för Europa League).

Nedflyttningar

De tre lagen som placeras längst ner på tabellen (plats 18-20) kommer att förflyttas till EFL Championship, andra nivån.

Share: