FC Barcelona

Allt du någonsin ville veta om FC BARCELONA

Den 22 oktober 1899 placerade Hans Kamper en annons i en lokal tidning som hävdade sin önskan att bilda en fotbollsklubb; några positiva
svar ledde till ett möte på Gimnasio Solé den 29 november. Elva spelare deltog, ledd av Joan Gamper. FC Barcelona skapades.

Klubben har blivit en symbol för katalansk kultur och katalanism genom åren, med mottot “Més que un club” (Mer än en klubb).

Klubben har länge varit kontroversiell på grund av sin revolutionära anda under både Primo de Riveras och Francisco Francos diktaturer. De symboler som föds av klubben och dess identitet visar tydligt katalansk nationalism. Barcelona är den mest framgångsrika klubben i Spanien, i termer av totala officiella titlar som vunnits (82). Barcelona rankades också som första i “All-Time Club World Ranking” av IFFHS den 31 december 2009 och placerades på toppen av UEFA-klubben 2012/13 Manchester United F.C.. Klubben är ett av de mest stödda lagen i världen och har den största fansen bland alla idrottslag på alla större sociala nätverk.

JERSEY OCH FLAGGA HISTORIEN

Som du kanske ser har FC Barcelona-logotypen till stor del utvecklats från 1899 till 1910 och har förblivit ungefär densamma efteråt. Den
klubbens ursprungliga crest var Quartered diamantformade krön toppas av kronan av Aragonien och bat av King James, och omgiven av två grenar, en av ett lagerträd och den andra en palm. Det nya vapnet representerar St George Cross i det övre vänstra Elitserien hörnet med den katalanska flaggan bredvid den, och laget färgar längst ner. När det gäller färgerna på tröjorna har flera inspiration nämnts men det sägs ofta att färgerna valdes av Joan Gamper själv och representerar hans hemmalag, FC Basel.

Innan säsongen 2011/2012 brukade Barcelona undvika företags sponsring på sina tröjor. Den 14 juli 2006 tillkännagav klubben ett femårigt avtal med UNICEF, som inkluderade UNICEF-logotypen på deras skjortor. Klubben åtog sig också att donera 1,5 miljoner euro per år till UNICEF. Barcelona avslutade sitt avslag på företags sponsring före säsongen 2011/12 och undertecknade ett femårigt avtal på 150 miljoner euro med Qatar Sports Investments. Ett sådant avtal innebar att klubben hade Qatar Foundation-logotypen på klubbens tröja. den ersattes sedan av Qatar Airways för säsongen 2013/14.

VISSTE DU?

FC Barcelona är full av hemligheter och impopulära fakta som har bevarats genom åren. Visste du till exempel att smeknamnet på FCB-supportrar är skit? Visste du att FC Barcelona är en symbol för uppror mot Franco-diktaturen? Visste du att The Clasico är den näst mest populära matchen världen över? Kom och läs den här artikeln för att upptäcka några fantastiska fakta om den mest kända fotbollsklubben i världen.

CAMP NOU STADIUM

Den legendariska stadion är ett måste attraktion för alla FC Barcelona älskare. Sådan byggnad har välkomnat några av de största fotbollsspelarna i världen och har varit värd för de största matcherna genom tiderna. Ändå gömmer sig några intressanta och roliga fakta bakom det berömda fotbollstemplets mytiska murar.

 1. Den första FC Barcelona-stadion var belägen nära den nuvarande platsen för Camp Nou-stadion men var för liten för att vara värd för alla supportrar.
 2. Camp nou byggdes 1957. Med en kapacitet på 98.000 platser är det Europas största stadion och den tredje största arenan i världen.
 3. Camp Nous storlek var en gång lika stor som Maracana Staidum i Rio de Janeiro, Brasilien, den största arenan i världen med en kapacitet på 120.000. Av säkerhetsskäl måste FC Barcelona Stadium minskas.
 4. Det stora taket på Camp Nou saktar ner tillväxten av gräset och måste bytas regelbundet.
 5. Ett renoveringsprojekt som hölls av arkitekten Norman Foster introducerades för att modernisera arenan och öka kapaciteten på Camp Nou till 103.000 platser. Dessutom tillsattes ett glastak så att mer solljus kunde komma in i fotbollstemplet.
 6. Renoveringsprojektet på stadion kostar över 300 miljoner euro.
 7. Visste du att “Camp Nou” betyder “New Stadium” på katalanska?
 8. Den första officiella matchen inom Camp Nou ägde rum den 6 oktober 1957 mot Real Jaén. Resultatet var en tung seger för FC Barcelona, ​​6-1.
 9. 1992 var Camp Nou värd för de olympiska spelen och La Roja, Spaniens fotbollslandslag, besegrade Polen 3-2.

KLUBBEN SJÄLV

 1. FC Barcelonas supportrar kallas “culés”; ordet betyder “röv” på katalanska. Enligt legenden, under tjugoårsåldern på den tidigare stadion i Les Corts, kunde passers se bum av supportrar som satt i stadionens högsta rad.
 2. Klubben grundades av Joan Gamper, en schweizisk fotbollsälskare, den 29 november 1899.
 3. Klubbens motto “Mes que un Club” var en symbol för katalansk nationalism, särskilt under Francos diktatur.
 4. Under Franquismo förbjöds det katalanska språket och symbolerna. År 1939 tvingades fotbollslaget också att byta namn till Club de Football Barcelona. Den katalanska flaggan togs bort från klubbens sköld. Ändå förblev arenan en av de sällsynta platserna där man kunde tala katalanska och katalanska flaggan kunde visas fritt.
 5. Det var först 1974 när klubben bytte namn till Futbol Club Barcelona.
 6. Presidenten för FC Barcelona, ​​Joan Laporta, en självutnämnd nationalist, kräver att alla utländska spelare lär sig katalanska. Ändå måste vissa kända spelare inte tala det, till exempel Lionel “Leo” Messi, som pratade katalanska en gång, när han var full efter en seger i FC Barcelona, ​​och genom en megafon.
 7. 2007 tilldelade Laporta några biljetter till matchen FC Barcelona mot Real Madrid till Federació Lull, en organisation som främjar spridningen av det katalanska språket.
 8. Sedan starten har Fútbol Club Barcelona vägrat att annonsera företagssponsorer på sin tröja.
 9. Den 14 juli 2006 undertecknade klubben ett avtal med Unicef ​​som inkluderade organisationens logotyp för första gången i klubbens historia. FC Barcelona donerade 1,5 miljoner euro varje år till organisationen som en del av avtalet om fem år.
 10. 2013 bytte klubben sina sponsorer och visar tydligt Qatar Airways / Foundation-logotypen.
 11. FC Barcelona är den fotbollsklubb som har flest Ballon d´or-vinnare i världen – ett pris som tilldelas årets bästa fotbollsspelare, världen över – med 10 koppar.
 12. Vi glömmer vanligtvis det men FC Barcelona är inte den enda fotbollsklubben i den katalanska huvudstaden. RCD Espanyol grundades av spanska fotbollsfans och är emot FC Barcelona och argumenterar för att laget är fullt av utlänningar. RCD Espanyol har länge varit en rival till FC Barcelona; under Francos diktatur odlade klubben efterlevnaden av den centrala myndigheten medan FC Barcelona hade en revolutionär anda.
 13. FC Barcelona är världens näst rikaste fotbollsklubb när det gäller intäkter, med en årlig omsättning på 613 miljoner dollar och det tredje mest värdefulla idrottslaget världen över, värt 2,6 miljarder dollar.

RIVALRY MED REAL MADRID FC – EL CLÁSICO

 1. De två mest framgångsrika spanska fotbollslagen, FC Barcelona och Real Madrid, är tuffa konkurrenter. Rivaliteten sägs komma från Francos diktatur. FC Barcelona representerade en opposition mot Franquismo medan Real Madrid var en symbol för nationalism och fick stöd av regimen och diktatorn själv. Ändå är en annan förklaring till sådan konkurrens att dessa två städer är de största och rikaste i Spanien. Båda klubbarna är också de mest produktiva.
 2. Med Franco i närvaro besegrade klubben Real Madrid 1-0 vid Copa del Generalismo-finalen 1968. Klubbens tränare vid den tiden, Salvador Artigas, var en republikansk pilot under det spanska inbördeskriget.
 3. Det har varit 227 officiella konfrontationer mellan de två lagen sedan den första Clasico den 13 maj 1902 (förutom vänskapsmatcher). Real Madrid vann fler matcher; 91 segrar för Real Madrid, 88 för FC Barcelona och 48 oavgjort. Dessutom har det hittills gjorts 752 mål under Clasicos hittills med i genomsnitt 3,3 mål per match. Ändå gjorde Real Madrid FC mer än FC Barcelona, ​​384 mål mot 368 för den katalanska klubben.
 4. Båda lagen räknar de 2 största fotbollsspelarna genom tiderna, Cristiano Ronaldo (2 ballonger d´or) och Lionel Messi (4 Ballons d´or).
 5. Clasico är den näst mest setta fotbollsmatchen över hela världen efter Champions League-finalen.
 6. Intressant faktum är att spelet är en del av årets kulturevenemang i Palestina, överraskande hem för en av de största FC Barcelonas fansgemenskaper världen över. Tusentals anhängare förväntas gå till barer för att se spelet. “Vi kan identifiera oss med katalanerna och deras kamp mot Madrids stormakt, eftersom vi kämpar mot Israel”, sa en supporter till BBC.

VAD DU BÖR BESÖKA

BODEGA FC-BUTIKER

I Barcelona kan du hitta många butiker som säljer FC Barcelona-utrustning eller föremål relaterade till den katalanska klubben. Dessa butiker heter vanligtvis FC Botiga och är de officiella butikerna som säljer alla artiklar från klubben.

Det finns en riktig passion för Blaugrana-teamet som du kan känna på varje gata i den katalanska huvudstaden, med många lokalbefolkningen som bär tröjan från FC Barcelona. Många icke-officiella butiker säljer också produkter relaterade till klubben.

CAMP NOU STADIUM

Naturligtvis är den mest kända platsen där du kan känna andan i FC Barcelona Camp Nou Stadium. Beläget i Carrer d’Aristides Maillol, 12. För att komma dit kan du ta tunnelbanan L3, Palau Reial eller Les Corts och L5 tunnelbanestationen, Collblanc eller Badal. Där kan du besöka arenan och FCB-museet med Camp Nou Experience Tour.

Öppettider – 1
maj – 12 oktober: från 9:30 till 19:30 hela veckan.
-13 oktober – 21 december: från 10:00 till 18:30 från måndag till lördag, från 10:00 till 14.30 på söndag.

Priser
-Vuxna: 23 €
-Från 6 till 13 år: 17 €
-Studenter: 17 €
-Över 70 år: 17 €
-Handikappade: 17 €
-Stor familj: 17 €
-Stödkort: 17 €
-FCB-medlemmar och under 6 år: gratis

Du kan köpa biljetter online eller på kontor / maskiner i stadion.

Barcelona FC Camp Nou Experience-turnén ger dig möjligheten att upptäcka arenan från en annan vinkel och ger dig tillgång till “bakom kulisserna” -åtgärden på klubben samt tillgång till FC-museet och multimediecentret.

Det finns ingen guide, du är fri att planera din personliga turné (ändå finns det några platser där tillgången är förbjuden för allmänheten). Ljudguider kan också köpas för att få mer kunskap om platsen. Här är vad du kan besöka:

 1. 3D-upplevelse
  Detta är en 3D-show i början av turnén, vilket mål är att överföra känslan av att vara på fotbollsplanen tack vare riktiga matchbilder som visas i 3D.
 2. Besökares omklädningsrum
  Du får möjlighet att besöka omklädningsrummet på Camp Nou Stadium, som är riktigt mjuka och grundläggande
 3. Pressrummet där presskonferenser äger rum
 4. Messi Space
  Ett speciellt område tillägnad den argentinska magiska fotbollsspelaren där hans fyra Ballons d´or och hans tre Golden Boots lagras. Du kan också njuta av hans mål på stora skärmar.
 5. Spelartunnel
  En av stadens mytiska platser där du kan känna dig som FCB-spelare på väg in på planen med stöd av en publik i bakgrunden. Verkligen imponerande!
 6. Camp Nou-fält
  Du får också möjlighet att upptäcka det magiska fältet, hjärtat av stadion där fotbollsstjärnor spelar. Därifrån får du den mest otroliga utsikten över fotbollstemplet.
 7. Kommentarrutor
  där TV och kommentatorer från hela världen sänder action.
 8. Utrymme för sporttroféer
  Du kan upptäcka ett område tillägnad andra Barcelonalagens troféer i andra sporter.
 9. FCB Chapel
  Skapat 1958 och välsignat av påven Johannes Paul II 1982, det är en plats där spelare kan meditera och be innan matcher.
 10. FCB Museum
  Du kan se de 22 cuperna i ligakuporna och de 4 Champions League-troféerna som FC Barcelona vunnit de senaste åren. Du kan också lära dig mer om klubbens historia och dess prestationer genom åren. Det finns skärmar, troféer och interaktiva tabeller för att få mer kunskap.
 11. Övrigt
  Andra områden inkluderar en 35 meter passage full av stora skärmar där du kan visa de största prestationerna under de senaste fotbollssäsongerna. Det finns också pekskärmar för att uppleva de mest magiska stunderna i klubben. Sedan finns det Barça Rain, en plats full av stora skärmar som visar audiovisuella bilder från spelare, medlemmar och fans. Så småningom Qatar Airways-området där du kan lära dig mer om de trick som spelarna använder för den berömda reklamen för varumärket.

NYA SPELARINKOMSTAR FÖR SÄSONG 2014-15

Marc-André Ter Stegen – Den tyska, 22 år gamla spelaren, som hittills har spelat i Borrussia M´Gladbach, kom precis till FC Barcelona. Han är en målvakt, som också har spelat för det tyska landslaget och köptes för 12 miljoner euro och under en period av 5 år.

Ivan Rakitic – det 26 år gamla kroatiska mittfältet som har spelat för Sevilla FC och Shalke 04 kom precis till Camp Nou Stadium. Han har spelat 65 matcher för sitt landslag och gjort 12 mål i 34 matcher förra säsongen. Han köptes för 18 miljoner euro och under en period av 4 år.

Claudio Bravo – den berömda 31 år gamla chilenska målvakten, som har spelat 83 matcher för det chilenska landslaget och spelat i Real Sociedad i åtta år, köptes för 12 miljoner euro och under en period av 4 år. 

KALENDER FÖR SÄSONG 2014-2015

Augusti
2014/08/24 – FC Barcelona vs Elche
2014/08/31 – Areal vs FC Barcelona
September
2014/09/14 – FC Barcelona vs Athletic Bilbao
2014/09/21 – Levante vs FC Barcelona
2014/09/24 – Málaga vs FC Barcelona
2014/09/28 – FC Barcelona vs Granada CF
oktober
2014/10/05 – Rayo Vallecano vs FC Barcelona
2014/10/19 – FC Barcelona vs Eibar
2014/10/26 – Real Madrid vs FC Barcelona
skrevs den november
11 / 02/2014 – FC Barcelona vs Celta de Vigo
2014/11/09 – Almería vs FC Barcelona
2014/11/23 – FC Barcelona vs Sevilla
2014/11/30 – Valencia vs FC Barcelona
December
2014/12/07 – FC Barcelona vs Espanyol
2014/12/14 – Getafe vs FC Barcelona
2014/12/21 – FC Barcelona vs CORDOBA
januari
2015/01/04 – Real Sociedad vs FC Barcelona
2015/01/11 – FC Barcelona vs Atlético Madrid
2015/01/18 – Deportiva de la Coruña vs FC Barcelona
2015/01/25 – Elche vs FC Barcelona
februari
2015/02/01 – FC Barcelona vs Villarreal
2015/02/08 – Atletic Bilbao vs FC Barcelona
2015/02/15 – FC Barcelona vs Levante
02 / 22/2015 – FC Barcelona vs Málaga
mars
03/01/2015 – Granada CF vs FC Barcelona
2015-03-03 – FC Barcelona vs Rayo Vallecano
2015-03-15 – Eibar vs FC Barcelona
2015-03-22 – FC Barcelona vs Real Madrid
april
04/05/2015 – Celta de Vigo vs FC Barcelona
04/08/2015 – FC Barcelona vs Almería
2015-04-12 – Sevilla vs FC Barcelona
2015-04-19 – FC Barcelona vs Valencia
2015-04-26 – Espanyol vs FC Barcelona
2015/04/29 – FC Barcelona vs Getafe
maj
2015/05/03 – Córdoba vs FC Barcelona
2015/05/10 – FC Barcelona vs Real Sociedad
2015/05/17 – Atlético Madrid vs FC Barcelona
2014/05/24 – FC Barcelona mot Deportivo de la Coruña 

Share: