Fotboll: Göra poäng

Touchdown – 6 poäng

Touchdowns är det primära målet i fotboll och de får flest poäng. Spelare gör en touchdown när de för bollen över det andra lagets mållinje in i målzonen. Spelare måste ha fotbollen i besittning och den måste “bryta planet” på mållinjen. När bollen har brutit planet på en löpning, så görs en touchdown och vad som händer efteråt spelar ingen roll. Efter att ha gjort en touchdown tilldelas det offensiva fotbollslaget också chansen till en extra poäng eller två poängs omvandling.

Extrapoäng – 1 poäng

En extra poäng kan försökas efter en touchdown. Bollen placeras på 2 yard line (NFL) eller 3 yard line (college) och laget försöker ett spel för att sparka bollen genom stolparna. Klarar de det får de 1 poäng. Detta kallas ibland en PAT eller Point After Touchdown.

Tvåpunktskonvertering – 2 poäng

En tvåpunktsomvandling kan göras efter en touchdown. Precis som med extrapoängen placeras bollen på 2 yard line (NFL) eller 3 yard line (college). I det här fallet försöker laget föra bollen över mållinjen som med en touchdown. De får 1 försök. Om de kan avancera fotbollen över målet får de 2 poäng. Detta anses vara svårare och mer riskabelt jämfört med den extra poängen. De flesta lag försöker extrapoängen till sent i matchen. Om de verkligen behöver 2 poäng så tar de chansen.

Field Goal – 3 poäng

Ett field goal är när platsen kicker sparkar bollen genom stolparna. Det kan försökas när som helst, men det görs vanligtvis på fjärde försök med fotbollen innanför motståndarens 35-yardlinje. För att räkna ut längden på ett field goal måste du lägga till 10 yards för avståndet till End Zone och ytterligare 7 yards för att bollen knäpps tillbaka till hållaren till scrimmagelinjen. Detta innebär att du lägger till 17 yards till raden av scrimmage markör för att få field goal längd. Till exempel, om fotbollen är på 30-yardlinjen, skulle det vara ett 47-yards field goal-försök.

Säkerhet – 2 poäng

En säkerhet uppstår när försvaret tacklar en offensiv spelare bakom sin mållinje. En säkerhet tilldelas också om en tappad eller blockerad punt går genom det sparkande lagets målzon. Ibland tilldelas en säkerhet i fallet med en straff på det offensiva fotbollslaget i målzonen som t.ex.

Share: