Fotboll: Regler

Fotbollens regler kan vara komplicerade. De är också olika beroende på spelnivån (dvs vissa NFL-regler skiljer sig från gymnasiereglerna). Vi kommer att täcka några av grunderna här, inklusive plan, spelare, anfall, försvar och straffar.

Fotbollsplan

Fotbollsplanen är 120 yards lång och 53 ½ yards bred. I varje ände av planen och 100 yards från varandra finns mållinjerna. De ytterligare 10 yards i varje ände är målzonen. Fältet delas upp var 5:e yard av en yardlinje. Den mellersta yardlinjemarkören kallas 50 yardlinjen. Parallellt med sidolinjerna finns rader av hashmärken. Fotbollen placeras alltid på eller mellan hash-märkena i början av varje spel. Detta säkerställer att lagen har utrymme att ställa upp på båda sidor om fotbollen. Fotbollens position som definierar bollens sidor kallas “line of scrimmage”. Det finns också målstolpar längst bak i varje fotbollsslutzon. Ett sätt att göra mål är att sparka fotbollen genom stolparna. Bollen måste gå mellan stolparna och över ribban. Om någon del av en spelare med fotbollen berör utanför sidlinjerna eller målzonen anses det vara Out of Bounds.

Spelformat

Fotboll är en tidsinställd sport. Laget med flest poäng i slutet av tidsperioden vinner spelet. Spelet är uppdelat i 4 perioder eller kvartar med en lång “halvtid” mellan andra och tredje kvartalet. Tiden räknas medan spel pågår och ibland mellan spel (dvs tiden fortsätter efter ett löpande spel där spelaren tacklades inom gränserna, men stannar vid en ofullständig passning). För att hålla spelet igång i ett bra tempo har förseelsen en begränsad tid (kallad spelklockan) mellan spelen.

Fotbollsspelare

Reglerna i fotboll tillåter varje lag att ha elva spelare på planen åt gången. Lag får byta ut spelare mellan spel utan begränsningar. Varje lag måste starta ett spel på sin sida av bollen. Defensiva spelarna kan ta vilken position de vill och kan röra sig på sin sida av fotbollen innan spelet utan begränsningar. Även om det finns vissa defensiva positioner som har blivit vanliga med tiden, finns det inga specifika regler som definierar defensiva positioner eller roller. De offensiva spelarna har dock flera regler som definierar deras position och vilken roll de får ta i offensiven. Sju offensiva spelare måste ställas upp på raden av scrimmage. De övriga fyra spelarna måste vara uppställda minst en yard bakom raden av scrimmage. Alla offensiva fotbollsspelare måste vara ställda, eller stilla, innan spelet börjar med undantag för en av de fyra backarna som kan röra sig parallellt eller bort från scrimmagelinjen. Ytterligare regler säger att endast de fyra backarna och spelarna i vardera änden av raden av scrimmage får ta en passning eller köra fotbollen.

Fotbollsspelet

Laget som äger fotbollen kallas för brottet. Förseelsen försöker avancera fotbollen på spel. Försvaret försöker förhindra att anfallen gör mål eller avancerar fotbollen. Down-systemet: Förseelsen måste flytta fram bollen minst 10 yards vart fjärde spel eller downs. Varje gång förseelsen lyckas med att flytta fram bollen 10 yards, får de ytterligare fyra nedgångar eller vad som kallas ett “första försök”. Om förseelsen inte får 10 yards på fyra spelningar, kommer det andra laget i besittning av fotbollen vid den aktuella scrimmagelinjen. För att hindra det andra laget från att få en bra fältposition kan förseelsen avsiktligt sparka (sparka) bollen till det andra laget. Detta görs ofta på 4:e försök, när förseelsen är utanför field goal range. Offensiva spel på nedgångar börjar med ett kick. Det är när centern skickar fotbollen mellan benen till en av de offensiva backarna (vanligtvis quarterbacken). Bollen förs fram antingen genom att springa med fotbollen (kallas rusa) eller passera fotbollen.

Fotbollsspelet är över när

1) spelaren med fotbollen tacklas eller går utanför spelfältet

2) ett ofullständigt pass

3) det finns en poäng. Det offensiva laget kan förlora besittningen av fotbollen genom att: Göra poäng Att inte få 10 yards i fyra nedgångar. Fumlar eller tappar fotbollen och det defensiva laget återställer det. Kasta fotbollen till en försvarsspelare för en avlyssning. Att sparka eller sparka fotbollen till det defensiva laget. Saknar ett field goal. Att bli tacklad i målzonen för säkerhets skull.

Share: