December 2, 2021 0 Kommentarer Fotboll

Fotboll: Strategi

Fotboll är ett spel med komplex strategi och taktik. Den grundläggande strategin som varje fotbollslag tar fram för en match kallas en spelplan. Varje lag har upp till hundratals diagramspel och strategier som utarbetas i förväg för förutbestämda situationer. Under matchen och i halvtid bearbetas dessa strategier och ändras för att anpassa sig till det andra lagets strategier. Hur väl dessa justeringar görs avgör ofta resultatet av spelet.

Offensiv fotbollsstrategi:

Varje lag har sin egen spelstil och en strategi för hur de gillar att spela fotboll. Denna strategi kan bestämmas av spelarnas färdigheter eller så kan spelarna väljas för att passa in i strategin. Vissa offensiva fotbollslag fokuserar på flykten. Den offensiva linjen kommer att väljas för deras färdigheter vid löpblockering. Tight ends och mottagare är vanligtvis skickliga blockerare också. Dessutom kommer backarna att väljas med löpblockering och rusningsförmåga i åtanke. I ett college alternativ offensiv kommer även quarterbacken att vara främst en löpare och bara en passer i situationer med lång yardage. En löpningsorienterad förseelse kallas ofta bollkontrollförseelse. Genom att köra ett lag använder tiden på klockan och ger även deras försvar en chans att vila. Löpande lag tenderar att vända bollen mindre och kan hålla spelet till en lägre poäng. Löpande fotbollslag är bra för att använda upp klockan när de har en ledning, men har svårare att komma bakifrån. Andra offensiva fotbollslag fokuserar på passningen. I det här fallet måste den offensiva linjen kunna passera block. I den här offensiven är tight end, runbacks och mottagare främst skickliga på att fånga passningar. Ett passningsorienterat fotbollslag bildas vanligtvis kring en stor passnings quarterback. Passerande lag är bra på att göra mål snabbt och göra comeback, men använder mindre klocka och är mer benägna att omsätta. De flesta lag försöker vara skickliga på att både passa och påskynda fotbollen. Denna balanserade attack kan hålla försvaret gissande och möjliggör mer varierat spel beroende på spelsituationen.

Defensiv fotbollsstrategi:

Fotbollsförsvar kör idag många spel och formationer under ett spel. Antalet defensiva linjemän kan variera från tre till fem. Antalet linebacker kan också variera. Dessutom kommer många lag att använda 5 defensiva backar i passningssituationer som kallas nickelförsvar. En av huvudstrategierna för fotbollsförsvar mot passningen är blixten. Det är när en spelare som normalt inte skulle rusa fram passningsmannen, rusar fram passningsmannen. Detta kan vara en defensiv back eller en linjeback. Många lag byter upp vem som blitsar och hur många spelare som blitsar nästan varje spel. Vissa lag blixtar mer än andra. Fördelen med blixten är att ett fotbollslag är mer benägna att få en säck eller att ge quarterbacken mindre tid att kasta fotbollen. Nackdelen är att det finns färre spelare på fältet för att tackla en löpare eller täcka mottagare. En defensiv fotbollsstrategi som används sent i matcher är det förebyggande försvaret. Detta innebär vanligtvis att försvaret har en extra defensiv back och att försvararna alla håller sig bakom mottagarna. De kommer att tillåta förseelsen att göra en kort passning eller springa för att förhindra att en lång passning blir framgångsrik.


Share: