December 2, 2021 0 Kommentarer Fotboll

Fotboll: The Down

Vad är en fotboll down?

Ett av de viktigaste begreppen i fotbollsspelet är dunet. En dun är verkligen ett annat namn för lek. På varje dun görs en pjäs.

Det finns 4 Downs

Det offensiva laget har 4 nedgångar eller spel för att antingen göra mål eller vinna 10 yards. Om laget vinner 10 yards börjar nedgångarna om. Om de inte vinner 10 yards, efter det fjärde försöket, får motståndarlaget besittning av fotbollen vid tacklingen. Varje down kallas med sitt namn eller nummer: Första, andra, tredje och fjärde ner.

Spelar varje Down

För att starta ner fotbollen fotvandras från mitten av quarterbacken. Därifrån kan quarterbacken springa med fotbollen, lämna ut den till en annan spelare som en back, eller kasta bollen till en annan spelare som en bredmottagare. Downet eller spelet är över när spelaren med fotbollen är tacklad, går utanför spelfältet eller ett lag gör mål. Nästa spel eller nedgång börjar från den punkt där spelaren tacklades eller gick utanför spelfältet.

Fjärde ner

Fjärde försöket är det offensiva lagets sista försök att försöka vinna 10 yards. Om de inte når 10 yards märket, då det andra laget får fotbollen. Det finns några alternativ: Go For It: Ett fotbollslag kan välja att spela ett vanligt spel på fjärde försök och försöka vinna 10 yards. Om de inte gör det får det andra laget bollen vid tacklingen. I vissa fall kan detta ge dem en riktigt bra fältposition. Sparka ett field goal: Om de är tillräckligt nära kommer ett fotbollslag att försöka sparka ett field goal och få tre poäng. Om de missar får det andra laget fotbollen vid den punkt där bollen sågs på fjärde försöket. Punt: I många fall kommer ett fotbollslag att välja att satsa. De sparkar bollen så långt de kan ner till det andra laget och försöker sedan tackla spelaren som fångar bollen. Genom att tippa ger laget upp bollen, men de får fältposition.

Att tala lingo

När nedgångar beskrivs följs antalet ned av hur många yards som återstår. Så den typiska första nedgången kommer att beskrivas som “första och tio”. Det betyder att det är första ner och det finns 10 yards kvar för att få nästa första ner. När någon säger “fjärde och 1” betyder detta dess fjärde försök och det finns 1 yard kvar för att få ytterligare ett första försök.


Share: