August 30, 2021 0 Kommentarer Fotboll

Fotbollsfakta – 5 intressanta fakta om fotboll

Första fotbollsligan

Det är allmänt accepterat att den första officiellt organiserade ligatävlingen i världen var (engelska) Football League som bildades 1888. Sedan bestod den av 12 klubbar som alla var baserade i norra och Midlands i England. De allra första vinnarna av Football League Championship var Preston North End.

År 1992 med tillströmningen av megabockar från BSkyB (nu kallad Sky TV) bröt topplagen ut för att bilda en egen liga som heter FA Premier League.

Idag har den ursprungliga Football League 3 divisioner som kallas; mästerskapet, division 1 och division 2.

Så att England idag har totalt fyra professionella fotbollsligor, med lag som går uppåt (uppryckning) eller nedåt (nedflyttning) genom ligorna beroende på deras poängtal i slutet av varje säsong.

The First Football Association Cup (FA Cup)

Den första FA -cupfinalen spelades i England 1872 mellan Royal Engineers och Wanderers inför 2000 åskådare. Wanderers sprang ut 1-0-vinnare delvis för att Royal Engineers-som var favoriterna-förlorade en spelare genom skada, tidigt i matchen, och var tvungna att spela vidare med bara 10 man eftersom byten inte var tillåtna då. “Challenge Cup”, som det var känt ursprungligen, var hjärnbarnet till herr CW Alcock från Sunderland som föreslog bara året innan att ” En utmaningskopp skulle inrättas i samband med föreningen “; “Föreningen” är fotbollsförbundet, därav FA -cupen.

Världens äldsta fotbollsklubb

Det har alltid funnits många argument om den äldsta fotbollsklubben i världen. Här är några fakta att tänka på dock …

Den äldsta, kontinuerligt dokumenterade, “fotbollsklubben” i världen är Dublin University Football Club, i Irland, som grundades 1854. Klubben spelar dock nu Rugby Union, inte Association Football. Av denna anledning är det inte officiellt erkänt som den äldsta fotbollsklubben i världen.

Sheffield Football Club – Sheffield FC – grundades i England 1857, erkänns av både engelska FA och FIFA som den äldsta, kontinuerligt dokumenterade fotbollsklubben i världen som fortfarande spelar Association Football . De spelar i Northern Premier League Division 1 South i England. Så de är i allmänhet nu erkända som den äldsta fotbollsklubben i världen.

Men det finns dokumentation om en “fotbollsklubb” i Edinburgh, Skottland mellan 1824 och 1841. Flera dokument finns fortfarande idag som hänvisar till “Foot Ball Club” och dess regler. Det fungerade snarare som en golfklubb där medlemmarna valde lag från sitt medlemskap för att spela varandra. Klubben har nu rekonstruerats och spelar under namnet “The Foot Ball Club of Edinburgh” i amatörkapacitet.

Första internationella fotbollsmatchen

Den första internationella fotbollsmatchen spelades mellan Skottland och England i Glasgow, Skottland den 30 november 1872, inför 4000 åskådare. Resultatet blev en oslagbar 0-0 oavgjort. Och av de 110 matcher som spelades mellan 1872 och 1999 när matchen upplöstes hade Skottland vunnit 41, England 45 och 24 matcher hade slutat oavgjort.

The First Trainer’s Dugout

Den första registrerade användningen av ett sjunket täckt hölje vid sidan av planen (utgrävningen) var i början av 1920 -talet på Pittodrie Stadium, Aberdeen, Skottland. Tränaren vid den tiden, Donald Coleman, byggde den för att skydda sig själv medan han tog detaljerade anteckningar om sina spelare under matcher, som var hans övning, och var delvis nedsänkt i marken för att inte blockera åskådarnas syn på spelet . Besökande team var så imponerade att idén snart spred sig över hela Storbritannien och sedan resten av världen.

Läs också Öppna fotbollsförsök är nyckeln till framgång för professionella fotbollsspelare


Share: