Manchester United F.C.

Manchester United FC

M anchester United är en av de mest prestigefyllda fotbollsklubbarna och har alltid upprätthållit en framstående tradition, ett rekord av konsekvent framgång och en stor historia. De är tillsammans med Liverpool, Englands mest framgångsrika fotbollsklubbar någonsin. “The Red Devils” har fler nationella titlar än Liverpool, men rivalen har samlat fler titlar i internationella turneringar.

Grundläggande fakta

Grundat: 1878
Land: England
Stad: Manchester

Hemmet

North Road (1978-1880)
Bank Street (1893-1910)
Old Trafford (1910-)

Huvudtroféer

Första divisionen / Premier League: 20
FA Cup: 12
League Cup: 5
European Cup / Champions League: 3
UEFA Cup Winners Cup: 1
UEFA Europe League: 1Se detaljer

Framstående spelare

Stan Pearson, Johhny Carey, Duncan Edwards, Bobby Charlton, Dennis Viollet, George Best, Denis Law, Gordon Strachan, Bryan Robson, Mark Hughes, Peter Schmeichel, Eric Cantona, Roy Keane, Ryan Giggs, Andy Cole, Dwight Yorke, David Beckham , Paul Scholes, Rio Ferdinand, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Robin van Persie, Zlatan Ibrahimovic

Klubbrekord

Mest spelade matcher: Ryan Giggs (963)
Toppmål: Bobby Charlton (249)

Historia

Manchester var en av de snabbast växande städerna under den industriella revolutionen och mycket så på grund av en ström av arbetare som anlände från olika delar av de brittiska öarna. Från en relativt liten stad i början av 1800-talet hade Manchester passerat en miljon invånare år 1900 och hade blivit en av de största städerna i Europa. Det var fantastiska förutsättningar för fotbollsklubbar att dyka upp; sporten var trots allt i sin tidiga historia i hög grad dominerad av arbetare. Klubben som senare skulle bli Manchester United FC grundades ursprungligen år 1878, namngiven som Newton Heath L&YR Football Club. L&YR som i Lancashire och Yorkshire Railway Company, som var företaget där lagets spelare arbetade.

Laget spelade i fotbollsligan för första gången 1892 (de bör inte förväxlas med Manchester Football Club, som grundades 1860 och deltog i FA-cupen på 1870-talet innan de gick över till Rugby). Men de förflyttades efter två år. Därefter tog en ny Elitserien lokala affärsmän över klubbarnas roller och ansvar och utsåg den till Manchester United 1902. Den nyligen namngivna klubben vann titeln English League 1908 under ledning av Ernest Mangnall. Den första FA-cuptrofén erhölls året efter. Laget skiftade sedan till den nuvarande arenan Old Trafford 1910.

Efter andra världskriget hade klubben bevittnat en utökad besvärjelse med utnämningen av Matt Busby 1945. Denna visionära ledare omformade klubben fullständigt och lade en ny tro på ungdomar, och denna strategi visade sig så småningom vara förvånansvärt framgångsrik.

United-laget skulle vinna ligan 1955–56 och 1956–57. Medelåldern var 21 vid första tillfället, vilket gjorde det till den yngsta sidan någonsin att vinna fotbollsligan och fick dem smeknamnet ”Busby Babes”.

Flygkraschen

En dag 1958 är särskilt markerad i mörka färger för i Manchester Uniteds historia. Efter en match mot Red Star Belgrad i Europacupen flög United-laget tillbaka till England då drabbade katastrofen. Efter tankning i München dog flygplanet i början och åtta spelare och tre anställda dog. Men tränaren överlevde flygolyckan och så småningom byggde han en annan bra sida som vann många mästerskapstroféer och bevittnade gripande segrar över tiden.

Ledningsskift

Därefter spelade laget under Tommy Docherty, som var ännu mer gynnsam för framgång FC Barcelona. Ändå ersattes Docherty 1977 av Dave Sexton, som var mer försiktig. 1981 ersattes han av Ron Atkinson.

Alex Ferguson-eran

Klubben utsåg Alex Ferguson till chef 1986. Även om det kan vara ganska svårt att tro var de första åren i Fergusons coachning extremt svåra tills laget vann en seger i FA-cupen 1990. Under de kommande tjugo åren , vann klubben minst 25 stora troféer, inklusive cirka elva ligatitlar.

Manchester United vann den första dubbeln 1994. Därefter blev det den första engelska klubben som vann en diskant samtidigt som han vann FA-cupen, Premier League och UEFA Champions League samtidigt under 1998-1999. Laget fortsatte den fantastiska uppgången genom att slå Palmeiras för att bli klubbens världsmästare.

United vann tre ligatitlar i rad under perioden 1999-2001. En av de mest häpnadsväckande rekorden är från säsongen 1999/2000 då vann de ligan med 18 poängs marginal.

Glazer övertagande och “Merchandise United”

Mellan 2003 och 2005 köpte den amerikanska affärsmannen Malcolm Glazer tillräckligt många aktier för att bli den nya ägaren till Manchester-klubben. Det nya ägandet var anmärkningsvärt opopulärt bland fansen. Men trots den kontroversiella oron efter Glazerfamiljens övertagande fortsatte laget att växa som ett fantastiskt team samtidigt som den upprätthöll sin uppskattade tradition och hade en enorm internationell följarebas. Under 2013-2014 erkändes den som den näst mest intjänade klubben över hela världen med en beräknad intäkt på cirka 518 miljoner euro. I själva verket utsågs det vidare till den tredje mest värdefulla fotbollsklubben 2015.

Klubben har varit smart i att marknadsföra sitt varumärke inom många områden. Manchester United har varit det mest framgångsrika fotbollslaget i världen för att tjäna pengar på varumärkesprodukter, vilket har gett dem det inte så smickrande smeknamnet “Merchandise United”.

Post-Ferguson: period av nedgång

När Alex Ferguson avgick permanent från posten som han hade 1986-2013 skulle lagets resultat sjunka. Ingen av David Moyes, Ryan Giggs och den ansedda Louis van Gaal i managerrollen kunde upprepa den framgångsrika Ferguson-formeln.

För säsongen 2016/2017 utsågs José Mourinho till chef med tre års kontrakt. Detta var ett tillstånd av klubbens ambition att fortsätta att utöka sin kapacitet, behålla sin framgång på fältet och oslagbart vinnarrekord och hålla sin kungliga arv.

Manchester United FC tidslinje

1878  Klubben bildas (benämnd Newton Heath).
1883  Den första tävlingen äger rum mot Blackburn Olympic Reserves.
1892  Första säsongen i fotbollsligan.
1902  Klubben döptes om till Manchester United.
1908  Första gången Division 1 mästare.
1909  Vinner sin första FA Cup-titel.
1910  Klubben flyttar till Old Trafford.
1958  Flera klubbmedlemmar dödas i en flygplanskrasch.
1960  Dennis Viollet sätter ett nytt rekord med 32 ligamål på en säsong.
1963  italienska Carlo Sartori undertecknas som den första icke-brittiska spelaren.
1968  Första European Cup-titeln.
1980 Martin Edwards blir ordförande för klubben.
1986  Alex Ferguson utses till chef.
1991  First Cup Winners Cup-titel.
1991  Manchester United PLC är noterat på London Stock Exchange.
1992  First League Cup-titel.
1994  Vinner sin första dubbel (ligan och FA-cupen).
1998  Jaap Stam blir den första spelaren som överförs mot en avgift på över 10 miljoner pund.
1999  Första Champions League-titeln.
1999  Vinner sin första diskant (ligan, FA-cupen och Champions League).
2007  De högsta deltagarna registreras på Old Trafford (76 098 mot Blackburn Rovers).
2009 Cristiano Ronaldo säljs till Real Madrid mot en avgift på 80 miljoner pund.
2017  Första gången vinnare i Europa League.

Share: